Vaak vinden we de eigenschappen die we zelf missen en nog graag willen toevoegen in ons leven aantrekkelijk in een ander. Je kunt bijvoorbeeld verliefd worden op iemand die daadkrachtig is, als jij zelf wat passiever bent ingesteld. Wat echter in het begin van de relatie als een aantrekkelijke eigenschap wordt gezien, zou later kunnen zorgen voor irritaties en ruzies. Want als je zelf passief bent, ligt je allergie juist bij mensen die daadkrachtig zijn. Op het moment dat je het gezamenlijke belang uit het oog verliest, als team sterk staan, kan de relatie enorm lijden onder de verschillen tussen jou en je partner.
Betekent dit dat je het dan gewoon moet opgeven?
Nee. Zeker niet. Als je ondanks de irritaties en ruzies kunt zeggen dat je oprecht van elkaar houdt, dan is het verstandig om te kijken naar hoe je de irritatie kan voorkomen of kunt verminderen. Wanneer twee mensen zo verschillend zijn, wat vaak voorkomt in een relatie, ligt er juist een kans om zelf te groeien waardoor je weer dichter bij elkaar komt te staan.
Competitief zijn is bijvoorbeeld een goede en praktische eigenschap welke voortkomt uit daadkracht. Een gezonde dosis competitie zorgt ervoor dat je beter je best gaat doen en zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft. Een valkuil is echter dat competitie er ook voor kan zorgen dat je wil winnen ten koste van alles en iedereen.
In een relatie kan dat betekenen dat je geen oog hebt voor de ander. Je stapt sneller over de grenzen van jouw partner en houdt geen rekening met zijn/haar gevoel. De winst is namelijk om je gelijk te krijgen of om de discussie te winnen. Dit zal je op korte termijn voldoening geven, maar de relatie wordt er helaas niet beter op. In een relatie zijn jullie tenslotte samen een team.
Beiden teamleden staan aan dezelfde kant. Je hoeft uiteraard niet dezelfde mening te hebben, maar hoe ver ga je om je gelijk te krijgen in een discussie? Hoe ver ga je in het perse willen winnen, als je ziet dat je over de grenzen van de ander stapt en de ander er verdriet van heeft.
Besef dat er in een relatie geen sprake is van persoonlijk gewin ten koste van de ander, want als jij wint, dan betekent dat automatisch dat de ander verliest. In dit geval verliezen jullie dus eigenlijk allebei, jullie relatie verliest. Dat geldt ook voor een teamsport, daar werk je samen en handel je niet vanuit persoonlijk gewin. Iedereen zet zijn eigen talent in en investeert in het team. Je wint als team of je wint niet, je kan niet als enkele speler winnen terwijl het team heeft verloren.
De uitdaging zit hem in het oprecht naar de ander te luisteren. Natuurlijk zal dat lastig zijn, aangezien het extra aandacht en energie van je vergt om voor jouw gevoel niet uit automatisme te handelen. Kun je jezelf uitdagen om jouw competitieve focus te verleggen van jezelf naar je relatie, dus naar jullie als team? Kun je jouw kwaliteiten inzetten om de relatie als team te doen slagen?
De essentie van een goede relatie is, investeren in goed luisteren naar elkaar, elkaar beter begrijpen, compassie opbrengen voor de ander, zodat je dichter bij elkaar komt. De winnaar is uiteindelijk jullie relatie. Als je jouw relatie de moeite waard vindt, zet je vechtlust dan in om te investeren in je relatie. Als team sta je veel sterker, als alle teamspelers hun beste zelf kunnen zijn.