Mindfulness is het bewust aandacht geven aan het huidige moment, zonder oordeel.
In de 8-weekse MBCT Mindfulness training leer door middel van meditaties en oefeningen je te verbinden met jezelf, train je je aandacht en ontdek je hoe gedachten invloed hebben op je gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen. Je leert om zonder oordeel in het hier en nu aanwezig te zijn. De meditaties activeren het deel van je hersenen, dat regelt dat je kunt ontspannen in een stressvolle of gespannen situatie.

Aspecten mindfulness

Gedachten en gevoelens kunnen ervoor zorgen dat we worden meegesleurd in een bepaald verhaal, waardoor we in de stress kunnen schieten of kunnen piekeren. Dit gaat vaak op de automatische piloot. In mindfulness leer je niet zozeer om afstand te nemen van gedachten en gevoelens, maar eerder om er op een bewuste en niet-oordelende manier mee om te gaan. Het doel is om een gezonde relatie met je gedachten en gevoelens te ontwikkelen, zodat je er niet door overspoeld wordt. Deze benadering helpt je om minder automatisch op je gedachten en gevoelens te reageren en meer keuzevrijheid te ervaren in hoe je ermee omgaat.

Belangrijke aspecten van mindfulness zijn:

In het hier en nu zijn
Mindfulness houdt in dat je je aandacht richt op het huidige moment, in plaats van te blijven hangen in het verleden of je zorgen te maken over de toekomst.

Zonder oordeel kunnen zijn
Het moedigt aan om gedachten en gevoelens te observeren zonder ze als goed of slecht te beoordelen. In plaats van impulsief te reageren, bevordert mindfulness een meer gebalanceerde en bedachtzame respons.

Acceptatie
Mindfulness houdt in dat je dingen accepteert zoals ze zijn, in plaats van ertegen te verzetten of ze te willen controleren. Dit betekent niet passieve berusting, maar het erkennen en begrijpen van de realiteit van een situatie.

Ademhaling als anker
In de mindfulness leer je de aandacht te richten op de ademhaling. Dit helpt om je bewustzijn in het huidige moment te verankeren en kan een nuttig hulpmiddel zijn om de geest te kalmeren.

Lichaamsbewustzijn
Tijdens de bodyscan besteed je aandacht aan verschillende delen van het lichaam, wat een verhoogd bewustzijn van fysieke sensaties bevordert. Je leert eerder signalen van je lichaam te herkennen.

Individuele Mindfulness Training

In een mindfulness training leer je onder andere door middel van meditaties en oefeningen, hoe je in het hier en nu kunt zijn. Door oefeningen zoals de bodyscan leer je om bewust te zijn van lichamelijke gewaarwordingen en signalen. Dit kan helpen bij het herkennen van spanningen en het ontwikkelen van een meer ontspannen relatie met het lichaam. Mindfulness wordt niet alleen in formele meditatie beoefend, maar ook in dagelijkse activiteiten. Je leert om mindfulness te integreren in dagelijkse routines, zoals eten, lopen en communiceren. Je wordt aangemoedigd om dagelijks thuis te oefenen om de mindfulnessvaardigheden te versterken. Het uiteindelijke doel is om je te helpen een meer bewust en evenwichtig leven te leiden, met verminderde stress en een verhoogd welzijn.

De mindfulness training vindt plaats in Den Haag of online via Zoom. Ik geef individuele dus 1-op-1 mindfulness trainingen, waarbij de 8-weekse mindfulness training volledig op jou en de thema’s die spelen in jouw leven, is afgestemd.

Meld je hier aan voor een intakegesprek, als je graag een mindfulness training wilt volgen of wilt weten of mindfulness iets is voor jou!

Mindfulness in je relatie

Als mens hebben we de behoefte om ons te verbinden. We zijn op zoek naar de ware, met wie we oud willen worden. Als we degene hebben gevonden, komt het vaker wel dan niet voor dat we enigszins onze verwachtingen moeten bijstellen. Door de roze bril gezien was hij/zij perfect. Door die roze bril, maken we een ideaal beeld op grond van enkele eigenschappen van de ander. In de prille relatie die mooi aanvoelt, vullen we de leegtes van onbekendheid in, naar een plaatje wat voor ons aantrekkelijk is. Maar naarmate de tijd vordert en de relatie een diepere vorm aanneemt, leren we elkaar beter kennen en zien we elkaars (in onze ogen) imperfecties. Dit beeld strookt niet met het beeld wat we zelf hebben gecreëerd in het begin en in plaats van te kijken naar ons aandeel hierin, verwijten we de ander van het feit dat diegene is veranderd. We zien vaak wat we wíllen zien. Als we onze partner niet kunnen accepteren voor wie hij/zij is, dan ontstaan er ruzies en onenigheden. Partners raken verder van elkaar verwijderd en de verbinding die we eerst voelden met elkaar, lijkt nu ver te zoeken.
Wat is er hier aan de hand? Is de liefde voorbij, is de koek op? Of is er hier een kans om onze visie te verbreden en onze partner werkelijk te accepteren voor wie hij/zij is?

In de 8-weekse mindfulness training voor stellen, neem ik jou en je partner mee in de mindfulness training die ik speciaal heb ontwikkeld en toegespitst op relaties.

Jullie leren:

  • Je bewust te worden van je automatische piloot
  • Aandacht te hebben voor het hier en nu
  • Dat gedachten geen feiten zijn
  • Zonder oordeel naar elkaar te luisteren
  • Een accepterende houding te ontwikkelen naar alles wat er opkomt, zowel positief als negatief
  • Bewust te worden van lichamelijke sensaties die optreden wanneer er irritaties zijn
  • Ruimte in te bouwen om een andere reactie te kiezen bij triggerende situaties
  • Jezelf en elkaar beter te kennen
  • Tijd vrij te maken voor elkaar en weer te verbinden met elkaar
  • Betere communicatie

De training vindt plaats in Den Haag of online via Zoom.
Je kunt je hier aanmelden voor een intakegesprek voor jou en je partner.