Voel jij je vaak angstig?

Angst is een normale emotie met het doel om ons te beschermen. Wanneer de angst te veel wordt, dan werkt het juist averechts en kan het je leven beheersen.

Angst beschermt ons voor gevaar. Als je in een donker steegje loopt en voetstappen achter je hoort, dan voel je de angst. Dit waarschuwt je om alert en voorzichtig te zijn.

Angst kan echter ook ontstaan door jouw gedachten die je ervan overtuigen dat je gevaar loopt, terwijl er geen reëel gevaar dreigt. Als je bijvoorbeeld voor het eerst moet spreken voor 100 man, kan je daar heel angstig over worden. Jouw gedachten proberen je ervan te overtuigen dat je gevaar loopt. Je zou je tekst kunnen vergeten, je zou de aandacht van het publiek niet kunnen vasthouden etc. Deze gedachten maken je angstig. Maar dreigt hier werkelijk gevaar? Probeer je gedachten eens uit te dagen!

Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Wat is het ergste wat mij kan overkomen?
  2. Kun je er oké mee zijn als dat gebeurt?
  3. Als je er niet oké mee bent, waar ben je dan eigenlijk bang voor?
  4. Wat heb je nodig om het ergste wat je kan overkomen te accepteren?

Als je het ergste wat je kan overkomen accepteert, dan hoef je niet meer bang te zijn. Je hebt niets meer te verliezen.

De meeste mensen vinden angst een vervelende emotie en gaan deze het liefst uit de weg. Neem de angst altijd serieus en stop deze niet weg. Zie de angst als een kans om te onderzoeken wat er nog in jou aan pijn schuilt.
Door dit aandacht te geven kun je die pijn helen en gezonde helpende gedachten ontwikkelen. Deze helpen je weer om uit je comfortzone te stappen en nieuwe dingen aan te durven die je eerder niet durfde.

Dit is precies waar het om gaat in je persoonlijke ontwikkeling. Reflecteren op jezelf, zodat je blijft leren en groeien om de beste versie van jezelf te worden en daardoor jouw beste leven te leiden.
Ik kan je hierbij coachen, zodat je het niet alleen hoeft te doen. Mail mij gerust!