Laat twijfel je er niet van weerhouden je doelen te bereiken

Een gezonde dosis zelfvertrouwen is belangrijk als je buiten je comfortzone moet treden om je doelen te bereiken. Zelfvertrouwen geeft aan dat je weet wie je bent, wat je kwaliteiten en valkuilen zijn en dat je vertrouwen hebt in jouw capaciteiten.

Wanneer je iets wil ondernemen wat buiten jouw comfortzone ligt, kan soms ook de twijfel toeslaan. Als dit de overhand neemt, dan bestaat er een kans dat je dat doel helemaal opgeeft. Dat zou jammer zijn! Want dit nieuwe idee of het nieuwe plan heb je niet zomaar bedacht. Je hebt waarschijnlijk lang nagedacht over wat je anders zou willen in het leven en je werd er enthousiast van.

Hoe overkom je de twijfel, zodat je toch in actie komt?

Let goed op wat je tegen jezelf zegt.

Je bent enthousiast over jouw doel, maar toch komen er soms gedachten in je op als:
– ik kan dit niet
– het is onmogelijk
– ik heb niet genoeg tijd
– ik ben er niet klaar voor

Door dit tegen jezelf te zeggen, ben je vooral bezig om lekker in je comfortzone te blijven, waar het veilig en bekend terrein is. Zorg ervoor dat je geen smoesjes meer hebt. In plaats van: ‘ik kan dit niet’, kun je ook zeggen: ‘ik kan dit NOG niet’. Of: ‘ik zal er misschien nooit klaar voor zijn, dus liever nu dan later wanneer het misschien niet meer lukt en ik er spijt van zal krijgen’. Daag je negatieve gedachten uit: ‘is het werkelijk zo, kloppen deze gedachten?’ Buig deze gedachten om naar ondersteunende en positieve gedachten. Be your own cheerleader!

Zoek geen erkenning van anderen.

Als je van plan bent om iets te bereiken, dan ben jij altijd jouw eigen grootste motivator. Zodra je erkenning van buitenaf nodig hebt, dan zal je er rekening mee moeten houden dat je ook de mening van mensen zal horen die jouw plan niet zien zitten. Mensen die je vanuit hun eigen kader adviseren, zoals: ‘dat is niet haalbaar, dat kun je niet, zou je dan nu wel doen, je hebt nu je zekerheid’ etc.
Als je al twijfelt, dan kan dit je helemaal van het idee afbrengen.
Zorg er daarom voor dat je weet waarom je iets wil bereiken, zodat dat doel voor jou heel helder is. Omring jezelf met mensen die jou goed kennen, die jouw groei stimuleren en positief zijn.

Laat het verleden los en accepteer dat het normaal is dat je af en toe twijfel voelt.

Het is vaak spannend om uit je comfortzone te stappen en daar hoort twijfel bij. Dat is een hele normale reactie omdat het een nieuwe situatie is. Zie fouten uit het verleden als een leerervaring in plaats van dat het iets zei over jouw kwaliteiten en capaciteiten. Door de ervaringen uit het verleden heb je kunnen groeien als mens. Zie dat nu ook met je huidige doel. Je doet je best, je gaat de uitdaging aan, er zal af en toe twijfel zijn, maar wees ervan bewust dat fouten maken alleen betekent dat je daarvan kunt leren en groeien.

Vergelijk jezelf niet met anderen.

Iedereen heeft een eigen proces en een persoonlijk levenspad. Vergelijken met een ander heeft daarom weinig zin. Je kunt jezelf hoogstens vergelijken met de beste versie van jezelf, met wat er nog allemaal aan potentie in je zit. Denk na over wie je nu wil zijn, welke gedachten je helpen om een nieuwe versie van jezelf te zijn en welke stappen je daarvoor moet ondernemen. Kijk naar hoe ver je al bent gekomen. Je bent niet meer dezelfde persoon als zoveel jaar geleden. Wees trots op wat je al hebt bereikt. Je kan dit. Je hebt alles in je om jouw doelen te bereiken, zolang je jezelf niet in de weg staat.


over Neela

Vanuit mijn liefde voor het coachingsvak en de combinatie van de Westerse psychologie en Oosterse filosofie, is samenmetjou.nl ontstaan. De relatie met jezelf bepaalt wat je zal bijdragen in je andere relaties (partner, ouder, kind, etc). Met deze artikelen hoop ik je te inspireren om te groeien zodat je de beste versie van jezelf wordt en het geluk in jezelf vindt.