Angst is een emotie die iedereen wel eens heeft ervaren. Het is een normale reactie op een situatie die we als bedreigend of gevaarlijk ervaren. Angst kan ons helpen om alert te blijven en snel te reageren op een potentieel gevaarlijke situatie. Maar als angst oncontroleerbaar wordt en ons dagelijks functioneren beïnvloedt, kan het een probleem worden.

Hoe kunnen we toch in actie komen en dingen ondernemen ondanks de angst?

Door gebruik te maken van het gevoel wat je ervaart bij angst. Dit lijkt namelijk op het gevoel wat je ervaart bij opwinding, ergens enthousiast over zijn.
Angst en opwinding kunnen op elkaar lijken omdat ze allebei een verhoogde fysieke en mentale reactie veroorzaken. Wanneer we angstig zijn of opgewonden, wordt ons zenuwstelsel geactiveerd en stijgen onze adrenaline- en cortisolniveaus. Dit kan leiden tot symptomen zoals een versnelde hartslag, een verhoogde ademhaling en een gevoel van spanning in ons lichaam.

Het verschil tussen angst en opwinding zit hem echter in de manier waarop we de situatie interpreteren. Bij angst zien we de situatie als bedreigend of gevaarlijk, terwijl we bij opwinding de situatie als uitdagend of spannend zien. Bijvoorbeeld, als je op het punt staat om een presentatie te geven voor een grote groep mensen, kun je zowel angst als opwinding voelen. Als je de situatie als bedreigend of intimiderend interpreteert, zal het gevoel van angst overheersen. Als je de situatie daarentegen als uitdagend en spannend interpreteert, zal het gevoel van opwinding overheersen.

Jouw mindset is dus enorm belangrijk en dit kun je altijd aanpassen. Probeer de situatie van een andere kant te bekijken. Zie de angst als een kans om te groeien.
Voel de angst, want die mag er zijn en gebruik dat gevoel om nieuwsgierig en enthousiast te worden over de situatie. In plaats van je aandacht te richten op de negatieve gedachten over de uitkomst, wat als het niet goed gaat, wat als ik niet uit mijn woorden kom, etc., kun je je focussen op de taken/het proces, waar je wel controle op hebt.

Kun je je voor de presentatie bijvoorbeeld nog beter voorbereiden, kan je wat meer research doen over het onderwerp. Of kun je na een scheiding, de angst die je voelt van het alleen zijn, zien als een mogelijkheid om te groeien in het geluk te vinden in jezelf. Welke taken kun je dagelijks doen om jouw leven vorm te geven na de scheiding, zodat dit ook een vol bestaan wordt.

Angst kan een negatieve invloed hebben op ons dagelijks functioneren en onze gezondheid. Aan de andere kant kan opwinding je helpen je doelen te bereiken en je leven leuker maken. Het is belangrijk om te leren hoe je je kunt richten op de positieve aspecten van een situatie en je reactie kunt veranderen van angst naar opwinding. Met de juiste mindset en begeleiding kun je je angst overwinnen en je leven ten volle benutten.

Ik begeleid je graag in dit proces.
Neem contact met mij en we plannen een gratis intakegesprek in.
In dit gesprek bespreken we jouw situatien en wat je met coaching wil bereiken en geef ik je aan wat je van mij kunt verwachten.