Heb je de neiging om alles in jouw leven onder controle te willen houden?
Pieker je vaak over dingen die mogelijk kunnen plaatsvinden in de toekomst?
Ervaar je stress wanneer dingen niet gaan zoals jij graag wilt?
Weet je het altijd beter en ben je perfectionistisch ingesteld?

Controle drang is een grote bron van stress. Het kost ontzettend veel energie om alles onder controle te willen houden. Piekergedachten weerhouden je van een goede nachtrust. Je kunt er lichamelijke klachten van krijgen, zoals hartkloppingen, gespannen schouders, buikpijn. Je kunt je ontevreden voelen omdat dingen niet lopen zoals je wilt. Dit kan leiden tot boosheid en verdriet. Om zo min mogelijk fouten te maken, geef je niets uit handen en wordt de werkdruk alleen maar hoger. Op de lange termijn kan dit leiden tot een burn-out.

Controle drang komt voort uit angst. Angst voor wat er mis kan gaan, angst dat dingen niet lopen zoals je had gewild, angst om verlaten te worden, faalangst. Dit heeft allemaal te maken met onzekerheid en onveiligheid.

Door te piekeren over toekomstige gebeurtenissen denk je controle te hebben. Je wilt weten waar je aan toe bent, je wilt je veilig voelen door erover na te denken. Maar hoeveel je ook nadenkt over een toekomstige gebeurtenis, de kans dat dat zal plaatsvinden op de manier zoals je het bedenkt is heel klein. Dus in feit ben je een schijn zekerheid aan het creeren voor jezelf.

Hoe laat je controle drang los?

  1. Accepteer de realiteit zoals die is. Niemand is perfect, accepteer de dingen die je niet kunt veranderen.
  2. Leer meer vertrouwen te hebben in het feit dat er altijd wel een oplossing te vinden is.
  3. Mediteer voor meer mentale rust.
  4. In plaats van controle willen om dingen te proberen te voorkomen, kun je liever vaardigheden aanleren om met die toekomstige gebeurtenissen om te gaan.
  5. In plaats van je zorgen te maken over wat er mis kan gaan, kun je liever nieuwsgierig worden naar wat er allemaal goed kan gaan.