Investeren in je relatie is van belang als je deze in stand wil houden.
Met name na de prille verliefdheidsfase leer je elkaar beter kennen. In het begin deed je wellicht alles voor elkaar, sprak je uren aan de telefoon, knuffelde je zo vaak mogelijk, zei je lieve woordjes tegen elkaar. Naarmate de relatie vordert neemt de praktische kant van leven weer zijn plekje in en leer je je partner pas echt goed kennen.

Je kunt erachter komen dat de manier waarop jij je liefde toont in de relatie verschilt met de manier waarop jouw partner dat doet. Dit kan leiden tot de nodige ruzies en discussies. Een vaak gehoorde klacht is: ‘maar in het begin van onze relatie deed je dat wel en waarom nu niet meer?’
Wat heb jij nodig van je partner en hoe uit jij jouw liefde naar jouw partner? Door elkaars liefdestaal te kennen en te begrijpen, kan de verbinding tussen jullie worden versterkt of worden herontdekt.

Gary Chapman is de grondlegger van het principe van de liefdestalen. Volgens hem zijn er 5 liefdestalen:

  1. Acts of service: dienstbaarheid
  2. Receiving gifts: cadeaus ontvangen
  3. Quality time: tijd en aandacht
  4. Words of affirmation: positieve woorden
  5. Physical touch: lichamelijke aanraking

Acts of service

Iemand die de liefdestaal dienstbaarheid heeft, vindt handelingen belangrijker dan woorden. Dingen voor elkaar doen, zoals helpen in de huishouding of met de kinderen, wordt gezien als een uiting van liefde. Als je van huis uit hebt geleerd om je dienstbaar op te stellen om op die manier jouw liefde en inzet te tonen, dan kan dit later jouw liefdestaal worden. Omgekeerd zal je dat ook van jouw partner verwachten. Gezien worden in de behoefte dat je bijvoorbeeld hulp nodig hebt in de huishouding is voor jou de manier waarop je de liefde van je partner wil ontvangen. Als jouw partner een andere liefdestaal heeft, dan zal je het gevoel krijgen dat je alles alleen doet voor de relatie, je hebt het gevoel dat je alles alleen draagt.

Receiving Gifts

Iemand die de liefdestaal cadeaus ontvangen heeft, vindt het fijn als de partner hun blijk van liefde en waardering uit middels een cadeau. De intentie achter dit cadeau is eigenlijk wat je ziet als een uiting van liefde. Met een zorgvuldig uitgekozen cadeau zegt je partner in feite: ik ken je, ik zie je, ik weet wat je nodig hebt, wat je blij maakt, wat je plezier geeft. Als jouw partner een andere liefdestaal heeft, dan zal je het niet leuk vinden als je partner je nooit verrast met cadeaus.

Quality time

Iemand die de liefdestaal tijd en aandacht heeft, vindt het belangrijk om kwalitatief aandacht en tijd aan elkaar te besteden. Dat kan door samen op reis te gaan, samen een activiteit te doen waarbij je aandacht hebt voor elkaar, naar de sauna of een goed gesprek met elkaar voeren tijdens een etentje. Je bent niet met anderen bezig, werk, de kinderen, het huishouden. Jullie verbinding staat centraal. Als jouw partner een andere liefdestaal heeft, dan kunnen ruzies gaan over dat jullie te weinig tijd en aandacht voor elkaar hebben. Je krijgt het gevoel dat je partner niet van je houdt, omdat hij/zij voor alles en iedereen tijd lijkt te hebben behalve voor jou. Een cadeautje of lieve woordjes lost dit niet op voor je.

Words of affirmation

Iemand die de liefdestaal positieve woorden heeft, vindt het belangrijk dat de partner zijn/haar liefde uit middels lieve en bemoedigende woorden. Complimenten krijgen vind je belangrijk en ook de manier je partner tegen je praat is belangrijk voor je. Door lieve, vriendelijke en positieve woorden te uiten laat jouw partner zijn/haar waardering voor jou zien. Heb je een partner met een andere liefdestaal, dan zal je vaker het gevoel hebben dat je partner je zelden complimenteert of je aanmoedigt wanneer je iets eng vindt.

Physical touch

Iemand die de liefdestaal lichamelijke aanraking heeft, vindt het belangrijk om de liefde fysiek te voelen. Een knuffel, omhelzing of een zoen geeft je het gevoel dat je partner jou ziet en jou waardeert. In een moeilijke situatie heb je meer aan een knuffel, dan aan bemoedigende woorden. Ook seks is een manier waarop je jouw liefde toont, intimiteit is een belangrijk onderdeel in de relatie voor je. Wanneer je partner een andere liefdestaal heeft, dan zal je het gevoel kunnen hebben dat je intimiteit mist in de relatie. Wanneer je het moeilijk hebt, mis je de arm van je partner om je heen die je troost.

Weten van elkaar wat jullie liefdestaal is, geeft zoveel meer ruimte en begrip voor elkaar in de relatie. Door te accepteren dat een ieder zijn eigen liefdestaal mag hebben haal je de druk weg bij de ander. Door te begrijpen wat de liefdestaal van je partner inhoudt, kan je leren om van hem/haar te houden op de manier die hij/zij graag ziet.

Bij elke vorm van liefdestaal is er een ding wat steeds naar voren komt: de ander het gevoel geven dat je hem/haar ziet en waardeert. Jullie hoeven niet dezelfde liefdestaal te hebben, maar weten wat de liefdestaal van de ander is, geeft jullie wel de kans om beter te leren houden van elkaar.