Als stress heel lang duurt en je de mentale en lichamelijke klachten negeert, dan kun je een burn-out krijgen oftewel opgebrand raken. Je hebt geen reserves meer en je ben letterlijk op.
Een burn-out is niet altijd alleen maar werk gerelateerd. Ook in de privé sfeer kan er sprake zijn van langdurige stress, wanneer je bijvoorbeeld in een slechte relatie zit, de zorg hebt over een kind of ouder met speciale behoeften of de balans tussen werk en privé zoek is.

Hoe herken je een burn-out?

Een burn-out uit zich op verschillende manieren, waaronder extreme vermoeidheid, somberheid, onzekerheid over je eigen kwaliteiten en prestatie, jezelf willen afzonderen van anderen.
De symptomen zijn onder andere:

  • slaap problemen
  • piekeren
  • vermoeidheid
  • prikkelbaar
  • onrustig
  • lichamelijke klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, spierpijn
  • moeilijk kunnen concentreren
  • nergens zin in hebben

Wat zijn de oorzaken van een burn-out?

Ieder mens gaat anders om met stress. Mensen die perfectionistisch zijn en de lat heel hoog leggen en mensen met weinig zelfvertrouwen zijn vaak gevoeliger voor een burn-out.

Herken je jezelf in het volgende:

  • moeilijk je grenzen kunnen aangeven en moeilijk nee durven zeggen
  • moeilijk om hulp kunnen vragen
  • moeilijk je behoeften kunnen uiten
  • conflict vermijdend
  • negatief over je eigen prestaties
  • geen fouten mogen maken van jezelf
  • hoge eisen stellen aan jezelf
  • een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben
  • heel loyaal, gemotiveerd en betrokken

Dan ben jij gevoeliger voor burn-out. Je hebt de neiging om maar door te gaan en negeert ondertussen de klachten die ontstaan door stress. Gelukkig is een burn-out te voorkomen!

Hoe voorkom je een burn-out?

Een burn out is te voorkomen door een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning.

Leer te luisteren naar je gevoel en je lichaam.
Je lichaam geeft je signalen wanneer je stress ervaart. Neem die signalen serieus. Hou een dagboek bij waarin je jouw energieniveau bijhoudt. Hoe was je dag, wat maakte dat je stress ervoer en waar merkte je die stress? Welke lichamelijke en mentale klachten (hoofdpijn, somberheid, etc) kreeg je?

Ontspan.
Meditatie is een bewezen manier van ontspanning. Een makkelijke manier van meditatie is door simpelweg bewust te ademen. Je hoeft geen gedachten weg te drukken.
Begin met 5 minuten per dag met een ademhalingsmeditatie.
In een comfortabele zithouding focus je je op je ademhaling: 4 tellen inademen naar de buik en 7 tellen uitademen.

Beweeg.
Lichamelijke activiteit geeft meer rust in je hoofd. Probeer elke dag minimaal een half uur te bewegen. Kies een activiteit die bij je past, het kan van alles zijn, dansen, wandelen, sporten, yoga.

Geef je grenzen aan.
Het is mooi dat je loyaal en betrokken bent, maar geef je grenzen duidelijk aan. Jouw omgeving heeft niets aan je als je overspannen bent. Door goed voor jezelf te zorgen, kan je er ook weer voor anderen zijn. Maar jij komt op de eerste plaats.
Door grenzen te stellen blijf je trouw aan jezelf. Assertief zijn kun je aanleren. Assertief zijn betekent de moed hebben om volledig jezelf te zijn en jezelf te respecteren en tegelijkertijd ook respect te hebben voor de ander.

Werk aan je mindset.
Bepaalde gedachten (bijvoorbeeld ik mag geen fouten maken) en overtuigingen (bijvoorbeeld ik moet perfect zijn) zorgen ervoor dat je doorgaat, terwijl je mentaal en lichamelijk op bent. Het maar doorgaan leidt tot een burn-out.
Als deze gedachten en overtuiging overwegend negatief zijn, dan voelt het leven zwaarder voor je, wat weer leidt tot stress. De manier waarop je met de stress omgaat wordt ook weer gekleurd door het negatieve palet aan gedachten en overtuigingen.

Voorkom een burn-out door goed naar je lichaam en geest te luisteren. Ik help je graag bij het ontwikkelen van een growth mindset, waarbij je leert te denken in oplossingen en niet in beperkingen. Je ontdekt welke waarden voor jou van belang zijn en leert assertief in het leven te staan. Door de gezonde keuzes voor jezelf te maken, hou je een burn-out buiten de deur!

Vanuit mijn liefde voor het coachingsvak en mindfulness (de combinatie van de Westerse psychologie en Oosterse filosofie), is samenmetjou.nl ontstaan. Met deze artikelen hoop ik je te inspireren om te groeien zodat je de beste versie van jezelf wordt en het geluk in jezelf vindt.