Zonder dat je je er bewust van bent, kun je jezelf kwijtraken in je relatie. Dit kan gebeuren als je moeite hebt om je grenzen aan te geven en je de behoeften van je partner steeds vooropstelt. In een gezonde relatie is balans essentieel, waarbij de behoeften van beide partners aandacht krijgen. Het is daarom belangrijk om je eerst bewust te worden van jouw eigen behoeften. Wat mis je in je relatie? Voel je je gezien door je partner? Investeren jullie beiden in de relatie?
In plaats van je alleen te focussen op wat je partner nalaat, kun je ook kijken naar wat jij zelf kunt verbeteren. Geef je duidelijk aan wat je wensen zijn? Geef je je grenzen duidelijk aan? Ben je teveel aan het pleasen?
Wanneer een disbalans in de relatie te lang doorgaat, kan dat leiden tot een scheiding. Veel mensen die zichzelf zijn kwijtgeraakt in de relatie, vinden het moeilijk om na de relatiebreuk verder te gaan. Zelfinzicht is heel belangrijk om je behoeften en je valkuilen te herkennen.

Waarom verliezen mensen zichzelf in een relatie?

Gebrek aan zelfkennis
Mensen die zichzelf niet goed kennen, hebben moeite om hun grenzen en behoeften te identificeren en te communiceren.

Angst voor afwijzing
De angst om afgewezen te worden of alleen te zijn kan ervoor zorgen dat iemand zijn of haar eigen behoeften negeert ten gunste van de partner.

Afhankelijkheid
Bij een afhankelijke relatie voelt iemand zich verantwoordelijk voor het geluk van de ander en zet zijn of haar eigen welzijn en behoeften opzij.

Gebrek aan communicatievaardigheden
Het niet kunnen uiten van gevoelens en behoeften kan leiden tot het onderdrukken van eigen verlangens en uiteindelijk tot het verlies van de eigen identiteit.

  Voorbeelden van jezelf kwijtraken in een relatie kunnen er zo uitzien:

  • Je vindt het lastig om activiteiten te bedenken waar je plezier aan beleeft. In je relatie ben je gestopt met het nastreven van je eigen interesses en hobby’s omdat je al je tijd en energie besteedt aan het tevredenstellen van je partner of het onderhouden van de relatie.
  • Je vindt het lastig om verder te gaan na de scheiding. Dit komt door het gebrek aan individuele doelen. In je relatie ben je gestopt met het stellen van persoonlijke doelen en ambities omdat je alleen nog maar bezig bent met de doelen van je partner of de doelen die jullie samen hebben gesteld.
  • Je kunt geen verbinding meer maken met jezelf. Je begint je eigen identiteit te verliezen doordat je jezelf steeds meer definieert via je relatie (als partner van of als ouder van) in plaats van als een individu met eigen behoeften, waarden en persoonlijkheid.
  • Je zorgt niet meer goed voor jezelf. Je negeert je eigen behoeften en welzijn omdat je constant bezig bent met het ondersteunen van je partner/gezin of het oplossen van problemen binnen de relatie.
  • Je hebt geen eigen netwerk/vangnet. Je verwaarloost je vriendschappen en relaties buiten de relatie omdat je al je tijd en energie steekt in de relatie.
  • Je hebt geen aandacht voor je eigen behoeften. Je onderdrukt je eigen gevoelens en emoties om conflicten te vermijden of om je partner niet teleur te stellen.
  • Je weet niet meer hoe je zelfstandig je leven kunt opbouwen. Je wordt te afhankelijk van je partner voor je eigen geluk en welzijn, waarbij je eigenlijk niet meer goed weet hoe je zonder hen moet functioneren.

  Tips om jezelf terug te vinden in de relatie:

  1. Zelfreflectie: Neem tijd voor zelfreflectie om je behoeften, waarden en interesses te herontdekken.
  2. Communiceer: Praat met je partner over je gevoelens en behoeften. Een open en eerlijke communicatie kan helpen om wederzijds begrip en respect te bevorderen.
  3. Stel grenzen: Leer je grenzen te herkennen en aan te geven. Dit helpt niet alleen om jezelf te beschermen maar ook om respect te krijgen van je partner.
  4. Onderhoud je eigen interesses: Blijf bezig met je eigen hobby’s en interesses, ook wanneer je een relatie hebt. Dit helpt om je eigen identiteit te behouden.
  5. Zoek ondersteuning: Schroom niet om hulp te zoeken bij een coach of een therapeut om je te begeleiden in dit proces.

  In het traject Relatiecoaching help ik je jouw doelen te bereiken, zodat je meer zelfinzicht krijgt en in je eigen kracht komt te staan waardoor je evenwichtige relaties kunt opbouwen.
  Samen werken we aan het versterken van je zelfbewustzijn, het verbeteren van je communicatievaardigheden en het ontwikkelen van gezonde grenzen. Hierdoor kun je niet alleen jezelf terugvinden, maar ook bijdragen aan een sterkere relatie die meer voldoening geeft.

  Vraag hier een gratis en vrijblijvend intakegesprek aan!