Daten kan leuk en spannend zijn en voor sommigen zelfs een noodzakelijk kwaad, als je klaar bent voor de liefde en nieuwe mensen wil ontmoeten. Vaak ervaart men de druk om een perfecte indruk te maken, wat kan leiden tot het voordoen als iemand anders dan wie je werkelijk bent. Dit gedrag is niet alleen contraproductief, maar is ook niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van een gezonde en oprechte relatie.

De druk om een perfecte indruk te maken komt vaak voort uit verwachtingen van de maatschappij en eigen onzekerheden. In een wereld waar sociale media vaak onrealistische normen voor schoonheid en gedrag promoten, voelen veel mensen de behoefte om zich aan te passen aan deze ideaalbeelden. Dit leidt tot de angst voor afwijzing; de gedachte dat je authentieke ik misschien niet goed genoeg is voor je date.
Daarnaast kan onzekerheid over jezelf een rol spelen. Negatieve ervaringen uit het verleden, zoals pesten of mislukte relaties, kunnen je zelfvertrouwen aantasten en je doen geloven dat je je moet voordoen als iemand anders om geliefd te worden.

Je anders voordoen dan wie je werkelijk bent is echter moeilijk vol te houden. Vroeg of laat zal je ware ik naar boven komen, wat kan leiden tot confilcten of wantrouwen bij je partner. Je kunt pas een diepe en betekenisvolle relatie opbouwen als beiden partners oprecht en authentiek zijn. Het is bovendien mentaal en emotioneel uitputtend als je constant probeert perfect te zijn en een rol moet spelen. Niemand is perfect, ook je date niet. Door authentiek jezelf te zijn tijdens een date, kun je bovendien beter bepalen of je date een match is voor jou en omgekeerd.

Hoe kun je authentiek zijn tijdens het daten?

 • Leer jezelf te accepteren zoals je bent
  Begrijp dat je uniek en waardevol bent, en dat de juiste persoon je zal waarderen om wie je werkelijk bent, niet om een geperfectioneerde versie van jezelf.
 • Eerlijkheid
  Wees eerlijk over je interesses, passies en zelfs je onzekerheden. Dit betekent niet dat je al je bagage meteen op tafel moet leggen tijdens de eerste date, maar wel dat je authentiek en transparant bent.
 • Focus op de connectie
  In plaats van je te concentreren op het maken van een perfecte indruk, richt je op het opbouwen van een echte connectie. Stel vragen, luister actief en wees oprecht geïnteresseerd in je date. Dit creëert een veel sterkere basis voor een relatie.
 • Werk aan je zelfvertrouwen
  Door middel van goed voor jezelf te zorgen en jezelf te blijven ontwikkelen, kun je je zelfvertrouwen vergroten. Denk aan hobby’s, sport, meditatie of andere activiteiten die je helpen je goed te voelen over jezelf. Een gezond zelfbeeld maakt het makkelijker om jezelf te zijn.
 • Daten is een proces
  Begrijp dat daten een proces is en dat niet elke date een perfecte match zal zijn. Wees geduldig met jezelf en je date, en toon begrip als dingen niet meteen klikken. Dit vermindert de druk om perfect te moeten zijn. Besef ook dat een afwijzing niets over jou als persoon zegt. Het betekent slechts dat er geen match was.

Jezelf voordoen als iemand anders tijdens het daten is niet alleen vermoeiend en stressvol, maar ook schadelijk voor het opbouwen van een echte, duurzame relatie. Door jezelf te accepteren, eerlijk te zijn, en te focussen op echte verbindingen in plaats van perfectie, vergroot je de kans om een partner te vinden die echt bij je past. Authenticiteit is de sleutel tot succes in het daten, en uiteindelijk, in liefde.

Merk je dat je tijdens het daten het lastig vindt om jezelf te zijn? Heb je het idee dat je je beter moet voor doen of dat je jezelf alleen van je beste kant moet laten zien? Tijdens het coachtraject Datingcoaching, begeleid ik je in jouw datingproces. We werken aan het versterken van je zelfvertrouwen, onderzoeken waar jouw behoeften liggen en welke partner daarbij past, maken jouw belemmerende patronen inzichtelijk en je krijgt tools om hiermee om te gaan.