Ben je single en vind je het lastig om je leven in te richten zonder een partner? Of heb je al een vol leven maar voel je je toch vaker eenzaam en weet je niet hoe je daarmee om kunt gaan?

Hoe je in het leven staat en welke mindset je daarbij hebt is bepalend voor hoe je jouw tijd als single besteedt. In plaats van te focussen op wat je niet hebt, kun je deze tijd juist zien als een waardevolle periode voor dingen die je niet snel zou (kunnen) doen als je in een relatie zit.

Zelfinzicht
Als single kun je onverdeelde tijd en aandacht hebben voor jezelf en jouw groei, zonder rekening te houden met een partner. Neem de tijd om te ontdekken wat je leuk vindt en wat jouw passies zijn. Definieer jouw persoonlijke doelen en waarden. Wie wil je graag zijn en welke vaardigheden dien je hiervoor nog te ontwikkelen?

Zelfpraat
Als je in goed gezelschap bent dan vliegt de tijd en geniet je op dat moment intens van het leven. Ben jij leuk gezelschap voor jezelf? Praat je liefdevol en met compassie tegen jezelf? Of ben je jezelf vaak aan het bekritiseren over wat je allemaal fout doet? Bestudeer je gedachten en merk op hoe de toon van deze gedachten is.

Leren alleen te zijn
Alleen zijn betekent niet dat je eenzaam hoeft te zijn. Maak een lijstje van waar je naar uitkijkt om te ondernemen als je een partner zou hebben. Doe deze activiteiten vervolgens alleen.
Zou je in een relatie vaker naar buiten gaan om een stukje te wandelen of om een terrasje te pakken, doe dit alleen. Het kan ongemakkelijk voelen in het begin, maar naarmate je het vaker doet, zal het steeds ‘normaler’ aanvoelen.
Neem een boekje mee of ga lekker mensen kijken, maak een praatje met de ober, doe je oortjes in en luister naar je favoriete muziek.
Leren alleen te genieten van het leven is heel belangrijk. Je bent niet afhankelijk van een ander om te kunnen genieten van het leven en hoeft dan ook jouw leven niet in wachtstand te zetten totdat je iemand ontmoet.

Familie en vrienden
Investeer in de band met familie en vrienden. Deze mensen kennen je doorgaans goed en houden van je. Deze connecties zijn heel waardevol en geven jouw leven meer inhoud en verbondenheid. Ze zijn jouw sociaal vangnet en kunnen een bron van emotionele ondersteuning zijn.

Persoonlijke ontwikkeling
Gebruik je vrije tijd om jezelf verder te ontwikkelen. Volg cursussen, lees boeken, sluit je aan bij een vrijwilligersorganisatie of werk aan projecten die je interesseren.

Daten
Als je openstaat voor een relatie, blijf dan open voor nieuwe ontmoetingen en kansen om liefde te vinden. Neem de tijd om te daten en leer iemand rustig kennen. Behoud zelfcontrole wanneer je iemand heel erg leuk vindt. Het gevaar bestaat dat je te hard van stapel loopt en iemand alleen door een roze bril ziet. Naast fysieke aantrekking, is het belanrgijk om te ontdekken hoe hun persoonlijkheid is, welke waarden ze erop na houden, wat hun doelen zijn of ze zelfinzicht hebben en in hoeverre ze het belangrijk vinden om te groeien.

Jouw tijd als single is een hele mooie en waardevolle tijd. Het zou zonde zijn om deze periode te verspillen aan treuren over het feit dat je geen partner hebt. Zie deze periode als een waardevol geschenk om jezelf beter te leren kennen, onverwerkte verdriet uit het verleden te verwerken en om geluk en liefde in jezelf te ontdekken. Als er dan een partner op je pad komt, dan is dit een aanvulling op jouw leven en geen invulling.

Boek hier een gratis en vrijblijvend intakegesprek in.