Bindingsangst komt voor bij mensen die een diepgewortelde angst of onvermogen hebben om zich emotioneel te binden aan iemand. Ze vermijden vaak langdurige relaties of proberen situaties te vermijden waarin verbintenis nodig is. Ze kunnen moeite hebben om zich te verbinden op een dieper niveau en kunnen relaties oppervlakkig of op afstand houden.

Er is vaak een diepgewortelde angst voor emotionele intimiteit en kwetsbaarheid. Ze kunnen zich ongemakkelijk voelen bij het delen van diepe emoties en gedachten met een partner. Zodra een relatie te serieus wordt, kunnen mensen met bindingsangst zich terugtrekken of de relatie abrupt beëindigen.

Mensen met bindingsangst kunnen voortdurend twijfelen aan hun gevoelens en aan de relatie zelf. Ze kunnen angst hebben dat ze de verkeerde beslissing nemen of dat ze zich later gevangen zullen voelen. Ze kunnen bang zijn om afhankelijk te worden van een ander persoon, wat hun vrijheid en onafhankelijkheid in de weg staat.

Bindingsangst kan voortkomen uit verschillende oorzaken, waaronder eerdere traumatische ervaringen, onveilige hechtingsstijlen die in de kindertijd zijn ontwikkeld of negatieve ervaringen in eerdere relaties. Het kan ook verband houden met diepere persoonlijkheidskenmerken en angsten, zoals angst voor verlating, angst voor afwijzing of algemene angststoornissen.

Het is belangrijk om te weten dat bindingsangst niet onoverkomelijk is. Je kunt werken aan het begrijpen van je angsten, het verkennen van de onderliggende oorzaken en het aanpakken van deze angsten met behulp van coaching en persoonlijke groei.

Herken jij jezelf hierin, vraag dan vrijblijvend een intakegesprek aan!