Bindingsangst en verlatingsangst

De manier waarop je als kind bent gehecht (de band) met met je ouders of verzorgers, bepaalt hoe jij je nu als volwassene in het leven kan verbinden met mensen om je heen. Een onveilige hechting kan leiden tot bindingsangst en/of verlatingsangst. Bij beide vormen is het lastig om goede en stabiele relaties aan te gaan.

Herken je jezelf onder andere hierin:

– Je zit in een relatie, maar je merkt dat jij je niet op een dieper niveau kan verbinden met je partner
– Je bent single en blijft liever vrijgezel, dan de kans te lopen om weer gekwetst te worden in de liefde
– Je bent aan het daten en merkt dat je het benauwd krijgt als de ander de volgende stap wil zetten
– Je zit in een relatie, maar voelt je beperkt en opgesloten en wil het liefst weer single zijn
– Je bent single en wilt graag een relatie, maar je trekt steeds de verkeerde (onbereikbare) types aan
– Je zit in een relatie en je bent erg kritisch over jouw partner, je let alleen op de fouten en waar de ander allemaal in tekortschiet

Bindingsangst

Bindingsangst betekent letterlijk de angst om je te binden. Als je bindingsangst hebt, dan kun je je niet of moeilijk verbinden met de ander. Dit kan resulteren in het vroegtijdig beëindigen van de relatie of het optrekken van een muur in de relatie waardoor er geen diepgang kan plaatsvinden. Iemand met bindingsangst heeft graag de controle over de mate van intimiteit die hij of zij wil ervaren.

Kenmerkend voor bindingsangst is dat je weg vlucht van je relatie (op welke manier dan ook), maar dat je tegelijkertijd weer heel erg kan verlangen naar verbinding. Deze tegenstrijdigheid en onduidelijke signalen is voor de partner van iemand met bindingsangst heel verwarrend. Dit kan vervolgens weer leiden tot onzekerheid bij de partner. Deze doet er alles aan om zijn/haar partner aan zich te binden en kan zelfs overgaan in claimgedrag. Degene met bindingsangst verleidt de partner vervolgens weer, maar creëert daarna weer afstand. Er is dus sprake van het continu aantrekken en afstoten. Voor de partner is dit vaak niet uit te houden, waardoor ze uiteindelijk de handdoek in de ring gooien.

Singles met bindingsangst daten een tijdje met iemand, maar als de verbinding dieper wordt, bedenken ze vervolgens excuses om het contact te verbreken. Of ze vallen iedere keer op (emotioneel) onbereikbare types.

Doe hier de test om te kijken of jij last hebt van bindingsangst.

Verlatingsangst

Verlatingsangst heeft te maken met de angst dat iemand die dicht bij je staat je zal verlaten. Dit kan zich uiten in jaloezie en claimerig gedrag naar de ander toe. Je zoekt constant naar bevestiging dat de ander je niet zal verlaten en je zal dus veel aandacht nodig hebben op dit gebied. Voor de ander kan het ironisch genoeg juist een reden zijn om je te verlaten, omdat het erg veel inspanning vereist om jou ervan te overtuigen dat hij/zij je niet zal verlaten.

Verlatingsangst en bindingsangst zijn twee kanten van dezelfde medaille. Bij bindingsangst ga je verbinding uit te weg om de angst niet te voelen dat iemand je kan verlaten. Bindingsangst komt dus voort uit verlatingsangst. Je ziet ook vaak dat mensen die bijvoorbeeld zijn verlaten door hun partner voor een ander, verlatingsangst ontwikkelen terwijl zij daarvoor hele goede relaties konden aangaan. De onzekerheid en twijfel aan zichzelf maakt dat ze in een volgende relatie controlerend en jaloers worden aan de ene kant (verlatingsangst) of zich niet meer willen binden aan de andere kant (bindingsangst).

Doe hier de test om te kijken of je last hebt van verlatingsangst.

Hoe kom ik van mijn bindingsangst en/of verlatingsangst af?

Soort trekt soort aan, iemand met bindingsangst trekt iemand aan die ook angst voelt om zich te verbinden. Deze persoon is vaak de persoon met verlatingsangst. Hier is er sprake van het spel van aantrekken en afstoten.
Je ziet dat ook beide typen elkaar aantrekken. Denk aan twee personen met bindingsangst, die elkaar opzoeken voor vluchtige contacten. Wanneer beide personen geen moeite hebben om zich te binden, maar wel verlatingsangst hebben, dan zie je vaak dat de relatie gepassioneerd maar ook toxisch kan worden, waarin beiden elkaar claimen.

 ‘The relationship with yourself sets the tone for every other relationship you have’.

Een goede verbinding met andere mensen begint met een goede verbinding met jezelf. Verbinden met jezelf betekent bewust worden van wie je werkelijk bent en jezelf de erkenning, liefde, waardering, veiligheid geven. Onder een goede relatie met jezelf valt onder andere ook een positief zelfbeeld. In verbinding staan met jezelf: luisteren naar de signalen van je lichaam, in verbinding staan met je gevoel in plaats van alleen in je hoofd zijn. Jezelf volledig accepteren, ook met de minder leuke kanten van jezelf.
Gun jezelf een mooie relatie en een leven zonder angst voor de liefde. Durf je te kijken naar wat dat zou betekenen voor jou? Hoe zou jouw leven er anders door uitzien?
Ik coach jou hier graag bij!

Gedurende het coachtraject komen onder andere de volgende punten aan bod:

– Waar komt de bindingsangst/verlatingsangst vandaan?
– Hoe beperkt de bindingsangst/verlatingsangst mij in het dagelijks leven?
– Verbinding met jezelf vergroten
– Een positief zelfbeeld ontwikkelen
– Handvatten om met de bindingsangst/verlatingsangstom te gaan

Boek hier een gratis en vrijblijvend intakegesprek in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Ik doe niet aan relatiecoaching. De coaching is gericht op jou, wat uiteraard zeer waardevol is voor je relatie.