Relaties

Herken je jezelf onder andere hierin:

  • Je zit in een relatie, maar je merkt dat jij je niet op een dieper niveau kan verbinden met je partner
  • Je zit in een relatie en je hebt het gevoel dat je jezelf bent kwijtgeraakt
  • Je zit in een relatie, je houdt van je partner, maar je voelt je niet meer gelukkig
  • Je ervaart de constante angst dat je partner je zal verlaten
  • Door de geboorte van jullie kind merk je dat je relatie niet meer is wat het was

 ‘The relationship with yourself sets the tone for every other relationship you have’.

Geluk komt van binnen wordt vaak geroepen, maar wat betekent dat nou precies? We zoeken vaak erkenning, liefde, waardering, veiligheid buiten onszelf. In onze partner, ouders, vrienden, op het werk. Meestal kom je er achter dat de ander jou niet (volledig) kan bevredigen in die behoefte. Je voelt je dan gekwetst, eenzaam of niet begrepen, je wordt ontevreden. Dit gevoel van ontevredenheid staat gelukkig zijn, in de weg. In relatie tot anderen leer je jezelf goed kennen. Conflicten die kunnen ontstaan omdat niet aan de eerder beschreven behoeften kan worden voldaan door anderen, zijn in principe ideale situaties om zelf te groeien.

Een goede verbinding met andere mensen begint met een goede verbinding met jezelf. Verbinden met jezelf betekent bewust worden van wie je werkelijk bent en jezelf de erkenning, liefde, waardering, veiligheid geven. Onder een goede relatie met jezelf valt onder andere ook een positief zelfbeeld. In verbinding staan met jezelf: luisteren naar de signalen van je lichaam, in verbinding staan met je gevoel in plaats van alleen in je hoofd zijn. Jezelf volledig accepteren, ook met de minder leuke kanten van jezelf.
Coaching helpt je leren om met liefde en zachtheid naar jezelf te kijken, waardoor de behoefte naar externe bronnen van geluk afneemt. Doordat je meer gaat leven vanuit jouw kracht, worden jouw relaties evenwichtiger.

Bindingsangst en verlatingsangst

In relatie tot een ander kan er sprake zijn van bindingsangst en verlatingsangst. Bindingsangst betekent letterlijk de angst om je te binden. Als je last hebt van bindingsangst dan kun je je niet of moeilijk verbinden met de ander. Dit kan resulteren in het vroegtijdig beëindigen van de relatie of het optrekken van een muur in de relatie waardoor er geen diepgang kan plaatsvinden.

Verlatingsangst heeft te maken met de grote angst dat iemand die dicht bij je staat je zal verlaten. Dit kan zich uiten in claimerig gedrag naar de ander toe, constant zoeken naar bevestiging dat de ander hen niet zal verlaten en dus veel aandacht nodig hebben op dit gebied. Voor de ander kan het ironisch genoeg juist een reden zijn om je te verlaten, omdat het buitensporig veel inspanning vereist om jou ervan te overtuigen dat de hij/zij je niet zal verlaten.

Ik neem samen met jou door waar deze angst vandaan komt en hoe je ermee kunt omgaan, zodat je stabiele relaties kunt aangaan. Ik doe overigens niet aan relatiecoaching. De coaching is gericht op jou, wat waardevol kan zijn voor je relatie.